tisdag 11 oktober 2011

Två sidor av samma stad

Vi har nu varit ännu en helg i Chicago, men denna gång utforskade vi områdena utanför the loop. Det är verkligen otäcka skillnader på hur det varierar mellan rikemansområden och fattiga områden i Chicago. Inom the loop finns skyskraporna, turisterna kryllar överallt och storstadspulsen är hög. Norr om the loop kommer du till de ännu mer högklassiga områden där du kan uppleva ”gamla stan”, med vackra hus och massa mysiga restauranger. Inte långt därifrån ligger även Chicagos mest exklusiva områden, där bostadsområden ligger som vi bara kan drömma om. Områdena söder om the loop är däremot betydligt fattigare...


Utsikten från Willis tower (tidigare Sears tower) där man kan se till fyra olika delstater.


Och tro det eller ej, men Willis tower gav oss vingar! 


Ett av många hus i old town, varför har man huvudentrén på andra våniningen?


Chicago by night.

...Anledningen till att vi åkte till Chicago igen var för att jag åter igen skulle träffa organisationen jag skriver min c-uppsats om. Det var även denna gång ett mycket spännande och intressant möte. De lär mig mycket och de visar mig även en annan bild av vad livet i Chicago kan innebära, vilket inte alltid stämmer överrens med den bild som våra fotografier visar. Jag vill inte avslöja för mycket om organisationen i bloggen, men istället kan jag berätta om mitt första besök hos organisationen då jag åkte taxi och taxichauffören berättade lite om de olika områdena vi passerade. Några kvarter söder om the loop ligger China-town där standarden ganska snabbt sjunker, men det är fortfarande ett populärt område. Efter det sjunker standarden mer och mer, husen och gatorna är smutsiga och personerna man ser på gatorna bär inte längre kostym och vackra och dyra kläder. Längs med gatorna står istället kvinnor och män som försöker sälja gamla barnkläder, leksaker och smycken. Jag tycker att jag har rest i ganska många städer, men jag har aldrig känt mig så otrygg i så centrala områden som jag har varit i nu och jag har aldrig sett så stor skillnad mellan fattig och rik som jag har gjort under mina två vistelser i Chicago.

3 kommentarer:

  1. Vilka bilder! Panorama bilderna var riktigt häftiga!! Skrämmande hur det kan vara sådana skillnader i städer. Imorgon ska jag till vår stora stad, stockholm. Jag ska stå på en babymässa där hela helgen. Det ska bli kul.
    Börjar kylan komma nu då så ni behöver långbyxor? Här hemma har jag skrapat rutorna två mornar...trist. Massa kramar till er!

    SvaraRadera
  2. Hej på er!
    Roligt med Chicago - ni har ju verkligen möjlighet att få se mycket :)
    Roligt med lite extra info från organisationen.
    Är så nyfiken på hur det går för dig och din uppsats?
    Hur går det för Ola i plugget? Är det mycket att göra?

    Har jobbat med ett stadsförnyelseprojekt nu under läsperioden och vi har tittat på en del inspirationsbilder under loppet gång. Niklas visade då några bilder från hans resor i Nordamerika, men han var väl även i Chicago. Han hade en bild på ett sådant hus som du visade. Han hävdade att det var två hus i ett. Att bottenvåningen var ett "hus" och andra och tredje ett "hus" eller lägenhet kanske man ska säga...

    Mitt uppdrag är utfört - lappen är borttagen! Förhoppningsvis står cykeln kvar när ni kommer hem! :)

    Imorgon kommer Linus hem från Grekland. Ska bli roligt att träffa honom igen. :) Tre veckor är ganska lång tid...

    Tentaveckan ligger framför oss nu. Jag har bara en tenta, den andra kursen var bara projekt. Den är på torsdag förmiddag, sen bär det av till Sthlm över helgen. Vi ska hälsa på Linus släkt.

    Massa kramar
    Lotta

    SvaraRadera
  3. Vilka bilder och vilken stad, Det verkar sååå häftigt. Det är kusligt med så enorma klasskillnader. Hoppas du fick bra material att arbeta med till din uppsats.
    Kram A-M

    SvaraRadera