måndag 31 oktober 2011

Springfield

I helgen fick vi följa med ett internationellt gäng från en lokal kyrka här till Illinois huvudstad, Springfield. Trots att det är Illinois huvudstad är det ingen stor stad och det finns inte så mycket att utforska mer än Abraham Lincolns liv, t.ex. hans bostad han bodde i ca 20 år, hans grav och ett stort museum endast om Lincoln. Hela staden kretsar helt enkelt kring Abraham Lincoln (och därför kallas även Illinois för ”the land of Lincoln”). Alltså är vi nu väl matade med information om Lincoln. Jag är lite skeptisk till att upphöja en människa på det sättet, men jag måste erkänna att efter Springfieldresan har jag större förståelse för hans uppmärksamhet.

Om ni orkar läsa, så följer här en kort historielektion om Lincoln, som i alla fall inte jag visste innan (detta kan i och för sig bero på att jag aldrig har intresserat mig så mycket för historia). Historien om Lincoln tycker jag om, eftersom jag tycker han gjorde något bra med makten som president. Istället för att försöka göra sig själv till en omtyckt president av alla, satsade han på avskaffningen av slaveriet och att göra USA till en enad stat. Lincoln bestämde att slaveriet skulle avskaffas, men som svar från sydstaterna fick han att han inte kunde bestämma det eftersom slavar inte var människor utan ägodelar. Lincolns starka åsikt ledde till att inbördeskriget startade. I delstaten South Carolina, där kriget först startade, var hälften av medborgarna slavar. Lincoln själv levde inte så länge att han fick se slaveriet avskaffas, vilket det gjorde strax efter krigets slut. Lincoln blev nämligen mördad efter att han i ett tal sagt att han även ville att svarta skulle få rösträtt.










Capital building med sjävaste Lincoln och hans adept i fronten









                                Lincolns neighborhood












Om ni tittar noga skiner Lincolns näsa. Detta beror på att massa människor gnuggar hans näsa, eftersom det medför lycka. I bakgrunden är Lincolns grav.









Helgen forsatte bra när vi på söndagsmorgonen bokstavligt talat sprang in i ett universitetsmästerskap i terränglöpning. De sprang nämligen i vårt löparspår.

4 kommentarer:

  1. Intressant om Lincoln. Så fina höst färger det var på träden. Har ni så varmt att man kan springa i linne?
    Ha en bra vecka. Kram A-M

    SvaraRadera
  2. Hej på er igen!
    Ser att hösten börjar komma hos er med.
    Roligt med lite helgresor.
    vi åker runt på helgerna vi med. Först var det Sthlm, sen Kryvebo och till helgen blir det Stora Höga. Sen är det dags att tillbringa några helger i Lund innan det är jul.
    Tänkte vi skulle göra glögg någon dag - börjar ju närma sig advent. Då skall den ju stå klar :)

    Var rädda om er!
    Massa kramar från oss

    SvaraRadera
  3. Hej Johanna o Ola, kul att läsa ett blogg. Jag förstår att tiden går fort när man har så mycket roligt att göra och så mycket man vill hinna med. Njut av tiden ni har kvar i Amerika och må så gott. Hälsningar från oss i Krabby, Rosi och Håkan.

    SvaraRadera
  4. Vädret varierar otroligt mycket här ena dagen är det kring 0 grader medan det andra dagar är upp till 18 grader. Helgen i Springfield var en helg med värme:)

    Tack Rosi och Håkan för kommentaren:) Jo här är svårt att bil rastlös! Jag hoppas ni också har det bra i Krabby! ha de gött!

    SvaraRadera