måndag 5 september 2011

Roadtrip

Jag och Ola märkte att måndagen den 5 september innebär ledig dag i USA, Labor day, och ledig dag innebär längre helg. Därför tyckte vi att en roadtrip skulle passa ypperligt för att njuta av ledigheten… och så blev det. I vår hyrda Chevrolet styrde vi kosan ut mot the land of Lincoln och majsfälten. Vi hann under helgen uppleva tre delstater, två tidszoner, väderomslag från 40 grader till 15 grader och…

Amish-by
Vi besökte en Amish-by med museum som introducerade oss till Amish-folkets livsstil och tro. Innan vi kom till Amish-byn passerade vi några åkande i häst och vagn bland den vanliga trafiken och inne i samhället. Amish-folket bor oftast ute på landet, där de driver sitt jordbruk. De använder sig sällan av motordrivna fordon, utan har till sin hjälp hästar. De har bra redskap och välutrustade hem, men till skillnad från de flesta andra så använder de inte tekniska prylar som telefon, TV, dator och annan elektronik. För att ta ett exempel vill de inte använda telefon för att de hellre åker/går till grannen för att prata. Mycket av det som vi fick se var tänkvärda saker på vad som bör prioriteras i livet och inte.  

Resans absoluta höjdpunkt
Som ni säkert vet så älskar jag och Ola att vandra på höga höjder och gärna i naturen. Istället för att vara ovanför marken tog jag och Ola oss till världens längsta naturliga grottsystem, under 4,5 timmars guidad tur hann vi avverka 1% av grottsystemet. Att beskriva den upplevelsen går inte mer än att säga att det var fantastiskt att gå där bland kristallblommor, stalaktiter, stalagmiter, fladdermöss, trånga passager och naturliga (uttorkade) flodvägar som ledde oss upp på höga kullar och ner i djupa gångar.
Louisville och Indianapolis
I USA går det inte undvika att passera stora städer (i våra mått mätta). I USAs mått är inte städerna vi har passerat jättestora, men väl värda att besöka. Vi passerade Mohammed Alis hemstad Louisville, där den stora och vackra Ohiofloden rinner förbi. Vi passerade även Indianapolis och åkte ett varv på deras stora och världsberömda motorbana (Indy 500).
Uppställning för racing...
vi slog dock inte Kenny Bräcks tid...

7 kommentarer:

  1. Helt rätt hörni, utnyttja alla möjligheter ni får att undersöka landet!
    Coolt med amish folket, men visst skulle vi inte vilja vara utan många av våra bekvämligheter?! Hur skulle vi då kunna ha kontakt med er till exempel?!?! För snigelposten tar ju alllldeles för lång tid ;)

    SvaraRadera
  2. Ni tycks hinna med en hel del dar borta tycker jag..:) Lat som en trevlig långhelg!!

    kramar från oss 4 i Indo

    SvaraRadera
  3. Verkar som ni hann att se mycket under eran långhelg. Häftigt att få köra på Indy 500. Det hjälper nog inte med att hyra en snabbare bil för att slå Kennys varvtid. Skulle vara roligt att testa de där "pop-corna".
    Ha de bra.... /JOS

    SvaraRadera
  4. OJ så spännande helg! Ja Amish folket har nog mycket vi skulle tänka på. Trevlig vecka.

    A-M

    SvaraRadera
  5. En riktigt trevlig helg var det minsann! Jag förstår varför de säger att Amerika ska upplevas med bil!

    Jag hade önskat att det var vi själva som körde på Indy 500, men tyvärr var det bara en busstur som tog oss runt banan. men om vi hade kört själv hade vi nog slått Kenny:P

    SvaraRadera
  6. Hej på er!
    Låter som ni har haft en fantastisk helg!!
    Härligt med människor som fortfarande kan leva så, det är ju egentligen mer naturligt.
    Den där grottan lät väldigt spännande, förutom fladdermössen...

    Här hemma har vi fått höra om det ryska flygplanet som kraschade med det ryska laget som Stefan Liv spelade i. Han är en av de omkomna...två överlevande. Jönköping är i stor sorg (och såklart Ryssland).

    Kramar Lotta

    SvaraRadera
  7. Lotta: Jag hörde om den hemska olyckan och Stefan! Tråkigt att sådana olyckor händer! Och visst är det en svensk förlust i hockeyvärlden!

    Jag tycker också det var härligt att se att människor väljer att leva så i ett land som USA, som i övrigt har många tekniska möjligheter. Det visar ju även på att vem som helst kan leva så och kanske rent av bör göra det ibland för att prioritera annat.

    SvaraRadera